Opskrift på de lækreste grovboller bagt med masser af fuldkorn - og lidt om hvedemel
”Vi skal spise ca. 75 g fuldkorn om dagen” lyder en af anbefalingerne. Hvordan kan det rent praktisk lade sig gøre, og betyder det at jeg kun kan spise rugbrød?
Det kan rent praktisk lade sig gøre på mange forskellige måder, som jeg ikke vil komme ind på her. Men dit brødspiseri behøver ikke at begrænse sig til rugbrød. Også havre og hvede kan bruges og kan indeholde masser af fuldkorn.
Det mel vi traditionelt kalder hvedemel, altså det med den helt hvide farve som sælges yderst billigt i samtlige supermarkeder/discountbutikker, glem det. For at gøre forvirringen total hedder den pågældende sort Rød Hvede. Kernen er så hård at de sunde skaldele sorteres fra ved malingen. Det der er tilbage i posen indeholder næsten ingen vitaminer og mineraler. Denne sort kan bruges til kagebagning og evt. tilsættes i mindre mængder til fuldkornsblandinger når hæveegenskaberne skal forbedres.
En af de hvedetyper jeg anbefaler er Hvid hvede (som er lysebrun – deraf forvirringen). Schulstad, Amo og Finax sælger den - måske andre. Dens kerne er så blød at hele kernen med alle skaldele bliver malet med. Og dermed har man en fuldkornsmel, som er så fin at man kan bage kager eller lave pandekager af udelukkende den meltype. Men nu var det boller ……
Andre fulkornstyper er havregryn, de skal direkte i dejen og ikke først laves til havregrød. Har du en rest havregrød kan dette dog fint bruges. De grovvalsede er lidt bedre. Enkorn, Emmer og Kamut fra Aurion er gode. På posen står noget underspillet at ingen skaldele er sorteret fra. Det betyder i deres optik at det er fuldkorn.
Hold øje med tilbud i supermarkeder når de har andre fuldkornstyper på tilbud. Det sker jævnligt.
Hvad så med spelt, ja hvad med det! Spelt fås i en fin og en grov version. Den fine er ikke en fuldkornsmel, som de andre urhvedesorter Enkorn, Emmer og Kamut. Men smagen er ok, så Spelt kan godt indgå. Men bruger du den grove speltmel skal du tilsvarende bruge en fin mel for ikke at udvikle kanonkugler.
Opskrift
Ca. ½ l lunkent vand
2 tsk. salt
10 g gær
Ca. 600 g mel (jeg anbefaler flere typer mel blandet sammen f.eks. 150 g havregryn 300 g Hvid hvede, 150 g Enkorn, prøv dig frem)
Fremgangsmåde:
¼ l vand blandes med salt og ¼ l til opløsning af gær. Alt vandet blandes herefter sammen. Husk at vandet ikke må være for varmt, så bliver gæren ødelagt.
Mel røres i og dejen røres godt sammen. Den skal ikke være fast og kan derfor ikke æltes med hænderne. Koldhævning i køleskab eller andet koldt sted i ca. 8-12 timer.
Efter hævetiden sættes bollerne med en stor ske (større end spiseske) på en plade med bagepapir. Ca. 12 stk. pr. plade. Ovnen tændes på fuld styrke, gerne på varmluft. Kan din ovn kun varme til 250 grader C så gør det ikke noget, men ovnen må gerne skrues helt op på 300 grader C.
Når ovnen er varmet helt op sættes pladen ca. midt i ovnen og efter 8 min. skrues varmen ned på ca. 200 grader C, lidt mindre hvis du har brugt varmluft. Efter yderligere 12-15 min skulle bollerne gerne være færdige. Bank i bunden af bollen, lyder den hul er den færdig. Grovboller skal bage længere end fine boller.
Tip
Når man bager kan der ikke gives præcise opskrifter, mængden af vand kommer an på melets friskhed, jo friskere jo mere vand. Virker dejen for flydende tilsættes mere mel og omvendt. Det betyder ikke så meget for det endelige resultat.