Intolerance gluten

Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed (intolerance). Jeg forholder mig udelukkende til intolerance her.

Fødevareallergi giver akutte symptomer. Fødevareintolerance udløser langsomme og ikke nødvendigvis lige så voldsomme reaktioner.

Intolerancer: Gluten (også kaldet cøliaki) er den mest alvorlige, og skyldes en sygdom i tyndtarmen som gør at gluten ikke nedbrydes, og samtidig med at gluten indtages skades den frynsede slimhinde i tyndtarmen, hvorved energien (kalorier og vitaminer) fra maden ikke optages godt. Symptomer: Udspilet mave, smerter, diarre, øget tarmluft, vægttab, ledsmerter. Symtomerne kan variere meget, hvorfor det ofte er svært at stille diagnosen.

Spiser du glutenfrit og har du fortsat symptomer kan du måske også lide af en irritabel tyktarm (se under FODMAP).

Behandling: Udelukkende en glutenfri diæt hjælper. Det er vigtigt ikke på egen hånd at begynde at spise glutenfrit, før end diagnosen er stillet, da det efterfølgende er endnu mere vanskeligt at stille den korrekte diagnose. Dette kan resulterer i at man måske bliver nødt til - midlertidigt - at begynde at spise gluten igen, men deraf følgende ubehag og smerter. Noget de færreste har lyst til.

 

Klinisk Diætist Bettina Birk-Sørensen | CVR: 34358184 | Præstøvej 78, 4640 Faxe - Danmark | Tlf.: 25 34 56 90